Nog maar anderhalve week en dan is het zover; Het Grootste Kennisfestival. Een dag vol inspiratie. Voor mij is het inspireren al een beetje begonnen. Want Renske en ik staat niet alleen zelf op het podium, we hosten ook het podium in de Cilinder Bistro. En dus begon ik mijn voorbereiding vooraan in het blokkenschema, bij Sven Gall. Neuromanagement heet zijn boek.

 

Dit verandert je kijk op motivatie en leiderschap

Ik had er al goede verhalen over gehoord. Vorig jaar, in mijn opdracht bij Empatec, was er een manager die Neuromanagement uitdeelde aan zijn MT. “Dit verandert de manier waarop je kijkt naar motivatie en leiderschap.” Dat belooft wat moois.

Geïntrigeerd zette ik de podcast aan waarbij Sven op bezoek was bij Willem van Leeuwen van De Boekenpraktijk. En zo leerde ik de basis van zijn gedachtengoed. Een gedachtengoed waar ik de laatste tijd meer mee bezig ben. Ook geïnspireerd door het boek van Genieke Hartoghs, Don’t push me, hoe je mensen wel beweegt. Het zit in dezelfde lijn. Een kijkje op de website van Sven leert me dat ze ook veel samenwerken.

 

95 tot 98% van onze beslissingen nemen we onbewust

Beide baseren zich op het werk van Daniel Kahneman, de Nobelprijswinnaar die ontdekte dat we als mens denken reuze bewust keuzes te maken, maar eigenlijk 95 tot 98% van de tijd op de automatische piloot draaien. “Echt denken”, door Kahneman systeem 2 denken genoemd, kost veel energie. Dat willen we diep van binnen tegengaan. In onze kern zijn we luie wezens die graag onze intuïtie volgen en onzekerheid ten alle tijde tegen willen gaan. Met als gevolg dat we keuzes maken op basis van vertrouwdheid en coherentie, op vooroordelen. Niet op kennis. En het vervelende is, in organisaties vergeten we dat. Doen we doorlopend ons stinkende best om te overtuigen. Anderen mee te krijgen. En dat lukt nog wel met degenen die het met ons eens zijn. Maar die anderen… Daar wordt het ingewikkeld.

 

Intrinsieke motivatie ontnemen

Sven stelt het krachtig in de podcast. “De enige bron voor intrinsieke motivatie binnen organisaties is het dagelijks werk dat mensen uitvoeren. Als het werk onaangenaam is of als mensen niet de gelegenheid krijgen hun werk zelf te optimaliseren, ontneem je ze de bron van intrinsieke motivatie.”

Dat vraagt het overboord gooien van een klassieke managementmanier. Want wat gebeurt in traditionele verandertrajecten? De directie pakt het werk af van de mensen die het uitvoeren, past het aan en geeft het weer terug. En verwacht vervolgens eigenaarschap. Wordt geïrriteerd als men de nieuwe werkwijze niet enthousiast oppakt. Terwijl degenen die het werk daadwerkelijk uitvoeren, vaak nauwelijks een rol hebben gehad in de verandering.

 

Hoe dan wel?

De oplossing is simpel maar bijzonder tegennatuurlijk. Je hebt namelijk te vragen hoe je medewerkers het op zouden lossen. In gesprek te gaan. Samen een nieuwe werkwijze te bedenken. En je er dus van te weerhouden het werk af te pakken. Je eigen oplossing erdoor te drukken. Want eerlijk, vaak is die oplossing niet eens passend. Is het te simplistisch gedacht en zie je de complexiteit van het werk niet terug.

Het gaat erom dat je zorgt dat werk ook daadwerkelijk van de mensen blijft. En ja, dat vraagt van jou, als manager, systeem 2 denken. Weg te gaan bij je eigen overtuigingen en daadwerkelijk nieuwsgierig te zijn en te leren van de mensen die het werk dagelijks uitvoeren.

 

Vol verwachting

Ik verheug me op de talk van Sven. Ben benieuwd hoe hij kijkt naar die tegenstelling. Of het realistisch is om ander gedrag van managers te verwachten. Het wordt in ieder geval een inspirerende start van de dag, om kwart over 10 in Cilinder bistro. Ben jij er ook bij? Laat het me even weten als je nog een kaartje aan wilt schaffen. Ik heb een mooie kortingscode voor je.

 

Recommended Posts